[...] minerałów. Tenisiści potrzebują wielu różnorodnych składników mineralnych, w tym sodu (zawartego np. w soli kuchennej), potasu (ziemniaki, warzywa i owoce) i wapnia (produkty mleczne). Niedobory tych składników zdarzają się jednak rzadko i nie powinny stanowić problemu. Inaczej przedstawia się sytuacja w przypadku żelaza, które spełnia [...]
[...] aby móc odbudować z nadkompensatą uszkodzone treningiem mięśnie musi pobierać z krwi różnego rodzaju materiał "budulcowy" . A mówiąc prościej to my jedząc odpowiednie produkty i o odpowiednich porach pomagamy lub przeszkadzamy organizmowi w tym całym procesie. A tłumacząc już jak dla dziecka aby zbudowac mur (nasze mięśnie) potrzebne są [...]
[...] potraw, a nasiona roślin strączkowych powinno się moczyć przez kilka godzin przed gotowaniem. W łagodzeniu wzdęć pomagają jogurty oraz herbata z mięty pieprzowej. Natomiast produkty zawierające dużo błonnika nasilają wzdęcia. Dlatego spożycie błonnika należy zwiększać stopniowo, aby układ trawienny się przyzwyczaił. Dynia nie tylko na Halloween [...]
GAINERY I WĘGLOWODANY Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i [...]
[...] mięśniowych i w formie acylokoenzymów A dystrybuuje je do reakcji metabolicznych. Dzięki niemu mogą być spalane kwasy tłuszczowe i metabolity glukozy oraz buforowane kwaśne produkty reakcji spalania i metabolizmu aminokwasów. Unikalne zdolności wysiłkowe wspomnianych zwierząt warunkowane są właśnie tym, że ich mięśnie generują bardzo wysokie [...]
[...] się głodni i sięgamy po to samo. Węgle proste działają jak narkotyk, błędne koło. Główne źródła: słodkie napoje, słodycze, alkohol, pieczywo, wysoko przetworzone słodkie produkty. Wyjątkiem są tutaj owoce i niektóre warzywa. Pomimo tego że zawierają w sobie dużo cukrów prostych są źródłem najlepiej przyswajalnych witamin i błonnika, do tego [...]
[...] agregacji płytek krwi. U osób spożywających większe ilości witaminy E stwierdzono zdecydowanie mniejsze zmiany miażdżycowe. Głównym źródłem witaminy E są tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa. Najwięcej jej jest w kolejności: w oleju słonecznikowym, rzepakowym, kukurydzianym, sojowym. Ważnym źródłem witaminy, ze względu na wielkość ich [...]
[...] z najważniejszych zasad zdrowego żywienia. Według Piramidy Żywności opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia, w zdrowej diecie każdego dnia powinny znaleźć się: - produkty zbożowe, które są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego a także witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, błonnika pokarmowego - warzywa i [...]
[...] surowym, strawnego i czystego. Dodatkowa zaleta jest to, że owoce awokado nie zawierają cholesterolu. Awokado jest pożywieniem obojętnym (odczyn alkaliczny), minerały i produkty metabolizmu mają działanie zobojętniające odczyn krwi i innych płynów w ciele. Dlatego ciało ludzkie pracuje by zachować lekko alkaliczne pH (odczyn), alkalizująca [...]
[...] za to zjada dostateczne ilości węglowodanów i tłuszczu. Ktoś, kto chciałby się żywić w ten nienaturalny sposób, musiałby jeść np. dużo cukru i smalcu, wykluczając wszelkie produkty zawierające białko. Tymczasem w stanie na czczo dobowe straty białka wynoszą ok. 75 g, zaś na diecie niskowęglowodanowej u trenujących sportowców - około 90 g. [...]
[...] bliższy nam tak geograficznie jak i kulturowo wariant odżywiania wywodzący się z kolebki naszej europejskiej cywilizacji. - Głównymi, podstawowymi, składnikami diety są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Bogate w skrobię, czyli przyswajalne węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są [...]
[...] nie jest w stanie dostarczyć takich ilości naturalnych witamin i minerałów. Czy spożywamy świeże warzywa i owoce? (Dopuszczalne jest gotowanie na parze). - Czy jemy produkty z pełnego ziarna? ( A nie tylko biały ryz na każdy posiłek? Skąd ja to tak dobrze znam?)Właśnie produkty pełnoziarniste dostarczają dużych ilości witamin z grupy B [...]
[...] kulturyści przyjmują ok. 2g białka na każdy kilogram wagi ciała dziennie. Dobre źródła: ryba, kurczak i indyk bez skóry, białko jajek, chude czerwone mięso, beztłuszczowe produkty mleczne. >>>Węglowodany. Główne źródło energii (aczkolwiek to tłuszcze są w nią najbogatsze). Dzielone na cukry proste (łatwo trawione, powodują zwiększenie ilości [...]
[...] pokarmowa nie jest w stanie dostarczyć takich ilości naturalnych witamin i minerałów. Czy spożywamy świeże warzywa i owoce? (Dopuszczalne jest gotowanie na parze). Czy jemy produkty z pełnego ziarna? ( A nie tylko biały ryz na każdy posiłek? Skąd ja to tak dobrze znam?)Właśnie produkty pełnoziarniste dostarczają dużych ilości witamin z grupy B [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] posiadają już jakieś pojęcie na temat stosowania tego typu specyfików. Należy pamiętać oczywiście, iż suplement diety oznacza dodatek do niej, a nie składnik zamienny za produkty żywieniowe. Co trzeba wiedzieć, czyli garstka podstaw Generalnie odnowa komórkowa tkanek mięśniowych jest bezpośrednio powiązana z uszkodzeniem mięśni, a tym [...]
bardzo interesujący artykuł z ,, Kulturystki ". Podstawowy skład diety przedstartowej 1. Z asortymentu używanych produktów wyłączyć wszystkie produkty mleczne. Zalecenie to jest na pierwszy rzut oka kontrowersyjne, bowiem w okresie diety przedstartowej zwykło się przede wszystkim używać koncentratów proteinowych, z których 99% produkowanych jest [...]
[...] przez okrągły rok i stale zwiększają masę mięśniową. Inni kulturyści spożywają 150-200 g białka dziennie. Pełne białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, jaja i produkty mleczne) posiada zrównoważony skład, jeśli chodzi o niezbędne aminokwasy. W białku tkanki mięśniowej człowieka występują 22 rodzaje aminokwasów. Osiem spośród nich [...]
[...] do wytwarzania i uwalniania insuliny. Działa jednak tu poprzez mechanizm, zupełnie odmienny od glukozy. Glukoza wnika do komórek trzustkowych i stymuluje insulinę poprzez produkty swojego rozpadu. Tauryna natomiast, prawdopodobnie wpływa na receptory, punkty uchwytu, zlokalizowane w błonie komórek trzustkowych. Tak, jak nadmiar glukozy niszczy [...]
/SFD/2017/10/4/29fbde24bddb400486e139c0acb0158d.jpg Aktualizacja: Grudzień 2020 Gainery ranking Obecne trendy suplementacyjne wymagają, aby produkty węglowodanowo-białkowe nie były już tylko zwyczajną mieszanką makroskładników “gorszego sortu”. Odchodzi się od opinii, że produkt typu gainer to tylko “torba cukru”. Składy zaczynają być imponujące [...]